Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Τ ι είναι τελικά ο δημοσιογράφος;;;




Μια από τις σημαντικότερες αρχές που πρέπει να τηρεί ο δημοσιογράφος είναι η υποχρέωσή της απέναντι στην αλήθεια...Ωστόσο οι δημοσιογράφοι είναι θερμοί υποστηρικτές αυτής της αλήθειας που υποτίθεται υπηρετούν ή πολλές φορές τη θυσιάζουν στο βωμό της αποκλειστικότητας και της πρωτιάς;


Η ταινία ''Ήρωας κατά λάθος'' είναι μια μικρή απόδειξη για το τι συμβαίνει σε αυτό το χώρο. Η δημοσιογράφος της ταινίας κυνική, ψυχρή, φιλόδοξη κυνηγάει την αποκλειστικότητα και δεν λυγίζει ακόμα και στη θέα του ανθρώπου που αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια της. Χωρίς κανέναν συναισθηματισμό και ευαισθησία συνεχίζει το ρεπορτάζ της,χαρούμενη για τα αποκλειστικά πλάνα που κατάφερε να εξασφαλίσει.
Αυτό ει ναι τελικά ο δημοσιογράφος; Πλάσμα φιλόδοξο, ψυχρό, που ο ανθρώπινος πόνος αποτελεί την χαρά της είδησης του μιας και πουλάει; Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ειδικά ο χώρος της τηλεόρασης, έχει μετατρέψει τους ανθρώπους του σε ψυχρά εκτελεστικά όργανα. Σε ψυχρούς επαγγελματίες που θυσιάζουν τις σημαντικότερες αξίες: σεβασμό, ήθος, αξιοπρέπεια στο βωμό του κέρδους, της τηλεθέασης, της πρωτιάς. Ο σκοπός και οι αξίες που υπηρετούν χάνονται. Η αλήθεια γι αυτούς καταντάει κάτι πολύ ρομαντικό,πολύ ουτοπικό.
Η ταινία προσπαθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, χιουμοριστικό και ειρωνικό, να μας μεταφέρει την πραγματικότητα των ΜΜΕ. Να θίξει την δύναμη της τηλεόρασης να χειραγωγεί, να παράγει νοήματα και να διαμορφώνει απόψεις .Τη δύναμή της να κατασκευάζει ψεύτικους ήρωες που ο κόσμος έχει ανάγκη να βλέπει για να ξεφεύγει από την πληκτική ζωή του. Την τάση της να μεταφέρει ειδήσεις που δεν περιέχουν πολλές φορές καμία αλήθεια. Την τάση του δημοσιογράφου να ξεφεύγει κατά πολύ από αυτό που έχει κληθεί να υπηρετεί..

Που είναι λοιπόν ο δημοσιογράφος που μέσα από το έργο του θα σταθεί συνεπείς στις αξίες της ζωής; Πως θα αφυπνίσει, θα βοηθήσει, θα παραδειγματίσει αφού έχει χάσει το''παιχνίδι''; Πώς θα αποκτήσει ξανά ανθρώπινη διάσταση;(''Παριστάνει ότι είναι άνθρωπος αλλά είναι ρεπόρτερ'') .Θα καταφέρει να κάνει τον κόσμο να τον εμπιστευτεί, να τον εκτιμήσει; Θα καταφέρει να υπηρετήσει την αλήθεια με εντιμότητα και αξιοπρέπεια;Ας ελπίσουμε πως ναι, έτσι για να είμαστε και λίγο αισιόδοξοι όντας μελλοντικοί δημοσιογράφοι....

Δεν υπάρχουν σχόλια: